sobota 7. januára 2012

Skutočná láska

Skutočná láska je niečo tak hlboké, tak energizujúce, že to nebudete poznať, pokiaľ to nezažijete. Láska je vyjadrenie energie, nie obchodná transakcia. Povedzte mi jednu vec: môžete milovať ľudí keď ich stretnete po prvýkrát? Z publika: nie Swamidži! Veď ich ani nepoznáme, tak ako ich môžeme milovať?

Presne! To je to čo si myslíte. Poviem vám, s trochou intelektuálneho pochopenia a meditácie si uvedomíte, že môžete milovať hocikoho bez dôvodu a bezpodmienečne! Môžete milovať stromy na ceste, hladkať ich a cítiť energiu, ktorá z vás plynie. Môžete milovať ľudí, ktorých stretávate na ceste bez toho, aby ste ich poznali. Láska je v skutočnosti vaše samotné bytie, nie nejaká vlastnosť, ktorú máte.

Nič nieje viac nepochopené, ako láska. Dnes láska je skôr ako transakcia. Keď vám niekto povie niečo pekné, vy ho milujete. Zajtra ak vám tá istá osoba dá menej pozornosti už ho nemilujete tak veľmi alebo ju pravdepodobne neznášate.

Do konca aj váš celoživotný priateľ, s ktorým každý deň četujete na počítači bude zrazu vyzerať nie až tak blízky keď povie niečo proti vášmu názoru. Kde je vaša láska v tom čase? Dočasne sa stratila!

Sú to len hry, ktoré hráte, hra v ktorej sa láska a nenávisť objavia striedavo. A tento vzťah láska – nenávisť vôbec nieje láska. Buďte si istý. Je to jednoducho vaša reakcia na osobu alebo situáciu, to je všetko. To je to, čomu my hovoríme láska. Toto nieje skutočná láska, je to subjektívna láska, to je všetko.

Skutočná láska nemá objekt. Je jednoducho tam, či je tam nejaký objekt, alebo nie. Skutočná láska je samotný subjekt. Nepozná žiaden objekt. Vy ste ten subjekt, a stali ste sa láskou, to je všetko. Akýkoľvek objekt, ktorý príde s vami do kontaktu, to cíti. Tak ako rieka prirodzene plynie a ľudia si ju užívajú na rôznych miestach ,na ktorých k nej prídu, skutočná láska vyžaruje z osoby a ľudia okolo nej ju dokážu cítiť.

V skutočnej láske nie je žiaden priestor na podmieňovanie. Tá energia vo vás by mala prekypovať a vyjadrovať sa ako láska. Je to vtedy, keď môžete prelomiť silno posplietané hranice vzťahov a vyjadriť sa ako krásna milujúca bytosť!

Aby sme dokázali objaviť, že vlastnosťou vášho bytia, ktorou je láska, môžeme urobiť dve veci. Prvá vec: neustále počúvať slová ako tieto aby vo vás vytvorili presvedčenie o skutočnej láske, aby vo vás vytvorili priestor na proces transformácie. Druhá vec: meditujte, aby sa transformácia mohla skutočne udiať.

V praktickom živote, keď vstupujete hlbšie a hlbšie do vzťahov pochopíte, že všetko, čo cítenie je skutočná láska, ale iba určitá forma dávať a brať. Je to všetko len prispôsobovanie sa, určitý druh kompromisu, pocity povinnosti, nejaký strach, nejaká vina. A to všetko v mene lásky.

Meditácia vás privedie za hranice tohto nesprávneho chápania lásky. Meditácia bude fungovať na úrovni bytia. Preto je to skratka! Keď musíte prejsť životom a naučiť sa všetko sami, bude vám to trvať celý život. Ale s meditáciou sa vo vás otvorí priestor, kde tieto veci jasne zažijete sami, nech ste akéhokoľvek veku.

Pochopte len túto jednu vec: Keď ste schopný milovať bezdôvodne začnete sa rozpínať ako nič iné. Váš svet bude zrazu vyzerať väčší ako život.  Bude tak ekstatický. Stanete sa zdrojom energie pre seba a pre iných. Budete tak prekypovať energiou, že sa to zákonite musí dotknúť iných. Nie je iná možnosť. Budete druhých jednoducho priťahovať.

O: Čo tak láska medzi matkou a dieťaťom? Nie je to nezištná láska?

Dokonca aj materská láska prichádza s očakávaniami. Mnohokrát ma ľudia konfrontovali s argumentmi keď som toto vyslovil. Ale poviem vám, matka miluje svojho syna, to je v poriadku, ale na koniec na tejto láske je napísané  nepísané očakávanie. Ak tento syn spôsobí malý konflikt, prvé slová, ktoré z nej vyjdu, bude to, že vymenuje všetky veci, ktoré pre neho urobila od malička. Malá štrbinka vo vzťahu úplne stačí na to, aby všetko vyšlo na povrch.

Skutočná láska je vyjadrením existenčnej energie vo vás a táto láska nikdy nemyslí na žiadne takéto hádky. Iba vie, ako plynúť bezdôvodne. Táto láska nevie ako udržiavať žiadny zoznam.

V momente, keď začnete vymenúvavať udalosti z minulosti, to znamená, že za vašou láskou
 boli vždy schované očakávania, a keď je to tak, nikdy to nemôže byť skutočná láska.

Je to tak isto v prípade syna. Syn miluje svoju matku, očakáva od nej aby sa o neho starala, očakáva od nej aby vstávala o piatej ráno a zabalila mu obed, očakáva od nej aby sa mu starala o šaty, bez vynechania jediného dňa. Obdivuje svoju matku, pretože si užíva tú starostlivosť, ten luxus.

Malý príbeh:

Chlapec sa učil v škole zlomky.
Jedného dňa sa ho učiteľ opýtal, „ keď máme tortu rozdelíme ju na päť porcií a každému z vaších rodinných členov dáme jednu z nich, aký zlomok koláča dostaneš?“
Chlapec odpovedal, „ 2/5 pán učiteľ.“
Učiteľ sa  opýtal, „ Ako to? Nenaučil si sa zlomky poriadne?“
Chlapec odpovedal, „ Pán učiteľ, moja mama mi dá aj svoj kúsok koláča.“

Matky sa chcú obetovať pre ich deti, to je pravda, lenže spôsob, akým sa obetujú je to, o čom tu hovoríme. Mali by to robiť jednoduché z prekypujúcej lásky, bez akýchkoľvek skrytých očakávaní. Udalosti sa v nich nikdy nebudú zaznamenávať, keď to robia z pravej lásky. A aj keď sa nejaké zaznamenajú, nevyjdu na povrch s pomstychtivosťou, keď sa stanú takéto veci.

Obyčajná láska vždycky prekvitá na očakávaniach. Nikto to nemôže poprieť, hoci ktokoľvek sa o to môže pokúsiť. Očakávania sú do lásky tak šikovne pretkané, že je veľmi zložité ich vidieť. To je ten problém.

V skutočnosti pokiaľ veci idú hladko, je ťažké veriť tomu, čo hovorím. Ale počuli sme o toľkých prípadoch, kde synovia a dcéry boli odpísaní z rodiny pre jednoduché dôvody! Len preto, že sa vydali mimo komunity, alebo kvôli hádke v rodine. Kde sa zrazu všetka láska tak náhle vyparila?

Pokiaľ sa niečo také neudialo, syn alebo dcéra, boli veľmi milovaní. Čo sa zrazu stalo? Ako sa to môže zrazu vypariť, ak to bola skutočná láska? Skutočná láska nemôže byť nikdy zastavená, pretože nieje viazaná cyklom príčin a následkov.

Do konca aj počas malicherných rodinných sporov,  ak sa pozriete dôkladne pochopíte ako je vaša láska viazaná. Len sa pokúste zmeniť pár vecí vo svojom živote a pozorujte, ako bude vaša rodina na to reagovať.

Čo sa týka detí, pokiaľ sa o nich budete starať v mene lásky, oni si to budú takisto užívať v mene lásky. Pokiaľ si nepôjdete proti srsti, všetko bude v poriadku. Ak  sa jeden z vás začne správať nečakaným spôsobom atmosféra lásky sa zmení, tá príchuť sa zmení.

Láska, ktorá je pred neustálou hrozbou, nie je skutočná láska, je to len naaranžovaná láska. A čokoľvek naaranžované nemôže byť úplné. A keď niečo nie je úplné, je to vždy pod neustálou hrozbou. Láska musí byť úplná oslava, nie povinnosť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára