pondelok 19. decembra 2011

Neučte sa zo skúseností, učte sa pomocou inteligencie!

Malý príbeh:

Malé dievča sa učilo hrať na klavír. Padlo jej zaťažko vyrovnať sa s lekciami svojho učiteľa. Jej učiteľ bol virtuózny klavirista, a jedného dňa práve hral na klavíri, keď k nemu dievčatko pristúpilo a pozorovalo ho, ako hrá. Nakoniec sa opýtala, „Pán učiteľ, nemáte náhodou viac prstov ako ja?“

My si vždy myslíme, že nie sme tak talentovaní, ako by sme mali byť. Pravda je však taká, že my v sebe máme všetko, čo potrebujeme. Akurát nevieme, ako by sme to mali efektívne použiť.  Väčšina z nás vyjadruje svoj potenciál ako voz alebo traktor. Nevieme, že náš potenciál sa dá pretransformovať na to, aby bol lietadlom. Schopnosť lietať je schovaná v nás, ale bude tam ležať neodhalená, pokiaľ sa nenaučíme vedu, ktorá je schovaná za našimi emóciami.

Počas týchto pár dní dostanete jasný pohľad do všetkých vašich základných emócií.

Majster je niekto, kto rozpráva z vlastnej skúsenosti o najvyššej pravde. Rozpráva s najvyššou autoritou, pretože zažil a prežíva tú najvyššiu skúsenosť. Každý z nás si myslí, že dozrieť a prekvitať sa dá iba vekom a  skúsenosťou.

Majstri sú však živými príkladmi toho, že nepotrebujeme čas na to, aby sme dozreli a prekvitali. Dovoľte mi, aby som vám to vysvetlil o niečo bližšie:
Keď ste boli dieťaťom boli ste veľmi pripútaní k svojim hračkám, je to tak? Keď vám  niekto zobral vašu hračku, ako ste reagovali? Kričali ste a plakali, akoby by od nej závisel celý váš život, je to tak? Ale teraz, keď ste vyrástli, keby niekto zobral vašu hračku, záležalo by vám na tom? Budete sa cítiť smutní? Nie! Už nie ste k tej hračke pripútaní. Keď získame vedomosť, zrelosť takisto príde automaticky.

Tento typ vedomosti a zrelosti, napriek tomu, že si myslíme, že môže prísť iba vekom, v skutočnosti nemá nič spoločné s fyzickým vekom. Vedomosť a zrelosť majú dočinenia s niečím, čomu hovoríme mentálny vek. Výskum potvrdil existenciu mentálneho veku človeka. Zistilo sa, že priemerný mentálny vek človeka nie je viac ako 14 rokov!

Človek musí fyzicky prechádzať všetkými možnými skúsenosťami, urobiť všetky možné chyby a tak stane skúsený a zrelý.

Je to asi takto:

Keď sa dotkneme plameňa sviečky, popálime sa a zistíme, že plameň sviečky páli. Ďalej sa dotkneme ohňa na sporáku a naučíme sa, že oheň na sporáku tiež páli. Ďalej sa dotkneme cigaretového ohorku, a  naučíme sa, že tento oheň tiež páli. Potom sa dotkneme horiaceho uhlíka, a naučíme sa, že ten tiež páli.

Tým, že sa dotkneme rôznych podôb ohňa sa naučíme, že všetky formy ohňa pália. Kým sa toto všetko naučíme, už bude čas, aby sme sami išli do ohňa v krematóriu! Toto je to, čomu hovoríme učenie zo skúsenosti, získavanie vedomostí fyzickým vekom. Trvá nám celý život, kým sa naučíme svoje lekcie. Ako stúpa váš vek, tak sa učíte – svojím vlastným tempom.

Ale na druhej strane, ak by ste sa dotkli prvého ohňa a v tom momente pochopili, že všetky typy ohňa pália, vtedy ste inteligentný! Naučiť sa túto lekciu nevyžaduje vek. Vyžaduje to iba inteligenciu. Toto dokazuje váš mentálny vek. Preto sa hovorí, že múdrosť nemá nič spoločné s fyzickým vekom. Je to otázka nakoľko ste inteligentní, ako ste vyživovali vašu vnútornú inteligenciu a schopnosť pochopiť veci.

Vysvetlím vám to na veciach, ktoré sa dejú vo vašom živote:

Počas študentského života, keď ste na vysokej škole cítite, že keď získate dobrú prácu, tak budete šťastní,. Akonáhle dostanete dobrú prácu, akosi necítite také šťastie, aké ste očakávali, ale utešíte sa tým, že keď sa oženíte budete šťastní. Po svadbe cítite, že keď budete mať deti budete šťastní.

Takto sa naháňate sa za každou túžbou a myslíte si, že budete šťastní, až keď sa táto túžba naplní. Takýmto štýlom sa naháňate do konca života a potom si uvedomíte, že žiadna z vašich túžob vám nepriniesla skutočné šťastie. Potom sa obrátite k duchovnu a meditácii!
Toto je život človeka, ktorý sa učí fyzickým vekom, pomocou skúseností.

Človek s pokročilý mentálnym vekom je taký, ktorý sa učí pomocou inteligencie: je to niekto, kto jasne chápe hneď po prvej túžbe, že žiadna túžba, ani keď bude naplnená, mu neprinesie skutočné šťastie. Tam je ten rozdiel. Tento človek bude schopný sa pozrieť na celok a analyzovať celú vec naraz. Bude vedieť, že skutočné naplnenie prichádza z vnútra a nie z vecí vonkajšieho sveta.

Aby ste získali takúto múdrosť, nepotrebujete zostarnúť, potrebujete byť v prítomnom momente, to je všetko. Keď ste v prítomnom momente, existencia samotná vás bude učiť. Existencia je ten najväčší učiteľ. Keď nie sme v prítomnom momente, keď neustále kmitáme medzi minulosťou a budúcnosťou, kým sa naučíme a pochopíme čo máme, trvá nám to náš individuálny čas, to je všetko.

Keď si zoberiete životy osvietených majstrov ako sú Buddha, Adi Shankaracharya, Bhagwan Sri Ramana Maharshi a Swami Vivekananda, všetci osvietení ľudia, ktorí vytvorili históriu Indie, každý z nich dosiahol osvietenie vo veľmi mladom veku. Takže pochopte, vek nie je spojený s duchovnom alebo s učením.

Hovorí sa: „ste taký starý ako sa cítite.“ To znamená, že ste takí starí, aký je váš mentálny vek. Ste takí starí ako ste zrelí. Nie ste takí starí, ako je váš fyzický vek. Môžete mať 70 rokov a zároveň uvedomenie a zrelosť ako keby ste mali len 20 rokov. Alebo môžete mať 18 rokov a mať zrelosť a pochopenie 80- ročného. Takže nepovyšujte sa iba preto, že ste vekovo starší!

Jeden krásny príbeh Brahmananda Swamim, žiakovi Sri Ramakrishna Paramahamsu hovorí:
Jedného dňa  Brahmananda Swami meditoval v meste Brindavan.  Jeho ctiteľ prišiel k nemu a položil pred neho drahú deku ako dar.  Brahmananda Swami nepovedal nič, iba v tichosti pozoroval, čo sa deje.
A o pár hodín neskôr prišiel zlodej, zbadal drahú deku, a ukradol ju.
Brahmananda Swamim naďalej pozoroval, čo sa deje, v tichosti, bez reakcie!

V tom, že získal a stratil drahú deku nevidel žiadny rozdiel!

Je ešte jeden podobný príbeh zo života Bhagwan Sri Ramana Maharshiho:

Jedného dňa vstúpili do jeho ašrámu zlodeji. Zobrali všetko aj to málo, čo tam mohli nájsť, a predtým než odišli, ho ešte zbili.
Hovorí sa, že nielenže Bhagwan nijak nereagoval, dokonca ani rytmus jeho dýchania sa nezmenil počas celej udalosti!
Bol celou udalosťou vrcholne nedotknutý.

Keď sa staneme len obyčajným pozorovateľom, naša myseľ sa stane nástrojom v našich rukách. Môžeme ju používať ako chceme. Inak z nás naša myseľ urobí svojho otroka. Keď dokážete používať svoju myseľ, naučíte sa, ako ju odložiť keď ju nepotrebujete! Vtedy ste sa stali majstrom!

Takže, počas týchto pár dní sa naučíme, ako zaobchádzať s emóciami a stať sa pozorovateľom v našom živote. Ako sa správne ustáliť v našom vnútri a fungovať na periférii, nenarušiteľným spôsobom. Naučíme sa, ako si vytvoriť také mentálne rozpoloženie, ktoré je slobodné, bez uložených spomienok, ktoré sú zodpovedné za naše podvedomé rozhodovanie. Naučíme sa, ako v sebe prebudiť energiu intuície, ako sa presunúť z podvedomia do vedomia a do super-vedomia: Ako sa presunúť z inštinktu do intelektu a do intuície: ako prebudiť fontánu blaženosti v našom vnútri!

- Úryvok z knihy "Guaranteed Solutions" od Paramahamsa Nithyanandu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára