nedeľa 25. decembra 2011

Nadšenie pre život


Swamiji hovori: “Videl som už sto tisícky ľudí s rôznymi problémemi a videl som, že tí ľudia ktorí trpia (mentálne, emocionálne) ich jediny dôvod na ich utrpenie je to, že z ich života sa vytratilo vzrušenie, nadšenie pre život samotný. Keď sa y vás vztratí nadšenie pre život samotný, vtedy sa začnú objavovať choroby a v ich vnútri sa usadí tento "vzorec správania" spôsob správania, ktorý sa začne opakovať. Tí ľudia ho začnú aplikovať znova a znova. Začnú v ňom žiť.

Poviem vám krásny príklad: v indických dedinách majú jazerá, kde rybári natiahnu trvalé siete, ktoré tam nechajú neustále. Akonáhle klesne voda, ryby sa pochytaju do tej siete a rybári ju len vytiahnu a vymenia za novú. 
Takisto je to aj v našom živote. Nadšenie a radosť zo života je tá voda v jazere. Sieť to sú naše mentálne vzorce, zaužívané spôsoby správania. Akonáhle klesne naša hladina nadšenia, sme zachyteni v sieti týchto negatívnych vzorcov a už nemáme východiska. Sme chytení.
Jediný spôsob ako sa zachrániť od siete je držať našu hladinu nadšenia vysoko. My všetci máme negatívne vzorce, zaužívané negatívne spôsoby správania, ale tieto vzorce nám nemôžu  ublížiť, pokiaľ budeme držať hladinu nadšenia vysoko. Keď žijeme v nadšení život je radosť, všetko ide hladko, nič nie je prekážka, život ide ako po masle.
Pamätajte, to nie je výsledkom toho, že život je momentálne dobrý, je to len výsledkom toho, že vy momentálne držíte svoju hladinu nadšenia vysoko.

Pokiaľ v sebe nesieme nadšenie zo života, vaše vzorce nás nezväzujú, nemôžu nám spôsobiť utrpenie.  Je to až keď naše nadšenie zmizne, vtedy sa začne kaziť aj naše zdravie, naše bohatstvo nás začne opúšťať, naše vzťahy sa pokayia, život samotný sa z nás vytratí.

Takže pochopte – život máte priamo pod vašou kontrolou. Jeho kvalita je len o hladine nadšenia ktoré udržiavate vo svojom vnútri. 

~Paramahamsa Nithyananda 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára